A FEI elindítja új kockázatkezelési programját a lovastusa sportban


Malmö (SWE), 2010. január 17.

Egy új, az egész világra kiterjedő, a terepveresenyek baleseti statisztikájának javítását célzó Lovastusa Kockázatkezelési Irányelv és Akcióterv került bevezetésre a harmadik alkalommal megrendezett éves FEI Biztonsági Értekezleten, a svédországi Malmöben. A szakág hatéves statisztikai adataira alapozott Akcióterv egy megbízható és jól működtethető rendszer, mely a lovastusa kockázati tényezőinek megfigyelését, a nemzetközi adatok és ötletek szabadabb áramlását fogja jelenteni annak érdekében, hogy jobban megértsük az esések és bukások alapvető okait.

A FEI Lovastusa Bizottsága célul tűzte ki, hogy az elkövetkezendő három év alatt 10%-os csökkenést érnek el a lovak bukását illetően (20%-ot a 4-csillagos szinten). Már a 2004-2009-es időszakra vonatkozó adatok is azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy a sportág népszerűsége nő – 35%-os növekedés a versenyeket, és 22,5%-os növekedés a startok számát illetően –, a bukások aránya 2,02%-ról mégis 1,73%-ra csökkent. Ez volt az első alkalom, hogy globális statisztikai adatok alapján vizsgálták a lovastusa sportot.

“A lovastusa egy kockázatos sport és az is marad. A feladatunk, hogy kezeljük ezt a kockázatot”, mondta az olasz Giuseppe Della Chiesa, a FEI Lovastusa Kockázatkezelési Tanácsadója, a FEI Lovastusa Bizottságának új elnöke. “Legfőbb célunk az volt, hogy legyen egy professzionális rendszer, amelynek segítségével figyelemmel kísérhetjük, és kezelhetjük a sportágunkban tapasztalható kockázatot. Ez a rendszer mostmár a kezünkben van. Ez nem egy érzelmi reakció, hanem egy rendszer, mely lehetőséget biztosít a sporttal együtt járó kockázatok kezelésére. Továbbra is lesznek balesetek, de felhasználhatjuk ezt a rendszert annak érdekében, hogy a kockázatot egy elfogadható, elfogadott szinten tartsuk.”

“A Lovastusa Kockázatkezelési Irányelv és Akcióterv egy fontos lépés annak biztosítása érdekében, hogy – ebben az alapvetően kockázatos sportban – ne tegyük ki lovainkat és lovasainkat felesleges kockázatnak. Ezidáig csak az volt a tendencia, hogy a balesetek számát figyeltük, de ennél előrelátóbbnak és hatékonyabbnak kell lenni, és figyelnünk kell minden baleset közeli helyzetre is. Ez alapvetően egy kulturális váltás a sportágon belüli gondolkodást illetően. Kulcskérdés a képzés” – tette hozzá Alex McLin, a FEI Főtitkára.

Az Akcióterv az alábbiakat foglalja magában:
- Statisztikai adatbázis, mely tartalmazza a balesetek humán- és állatorvosi adatait.
- Rendszeresített adatlap a nemzetközi adatok összehangolt gyűjtésére.
- Kötelező jelleggel Nemzeti Biztonsági Biztos (National Safety Officer – NSO) kinevezése minden országban, amely nemzetközi lovastusa versenyt rendez, biztosítva ezáltal a statisztikák összeállítását, illetve súlyos baleset esetén információk gyűjtését a FEI számára.
- FEI útmutatás a tereppálya tervezésben a kockázat minimalizálása érdekében.
- A könnyen törő rögzítő csapokkal és deformálható terepakadályokkal végzett kutatások folytatása.
- Minden, a sportban érdekelt személy oktatása – lovasok, hivatalos személyek, pályatervezők; a kockázatkezelés minden nemzeti megbeszélés szerves része lesz.
- Fokozott figyelem és képzés a veszélyes lovaglás pontos leírását illetően.

Huszonkét nemzet képviseltette magát a malmöi NSO megbeszélésen, ahol a küldöttek a kockázatkezelési protokoll utóbbi két évben tapasztalt javulásáról, illetve a lovastusa sport folyamatos fejlődéséről adtak tanúbizonyságot.

A következő lépéseket tették az utóbbi időszak folyamán: a deformálható akadályok szabványosításának vizsgálata Svédországban, Angliában, Kanadában, Hollandiában, Olaszországban; kezdeményezések a német és cseh nemzeti szövetségek részéről a lovasok oktatására az esési technikákat illetően; a versenyeken a stílus hangsúlyozása Kanadában és Németországban; lovas licence, vizsga és szabály módosítás Franciaországban; évi kétszeri orvosi vizsgálat Lengyelországban és fitness jelvény Németországban, és számos egyéb nemzeti program.

A kanadai biztonsági biztos megjegyezte: “A találkozó felülmúlta várakozásaimat, és meg fogja könnyíteni a munkámat. Az országok előadásai tényleg hasznosak voltak – kiváló lehetőség látni a sport nemzetközi fejlődését és megosztani egymással a problémákat, ötleteket.”

Néhány háttér információ:

Hat lovas szenvedett halálos balesetet a nemzetközi military versenyek 2,3 millió akadályán 2004 óta.

A Kockázatkezelési Irányelv és Akcióterv a Biztonsági Bizottság korábbi elnökének, David O’Connornak (USA), Giuseppe Della Chiesanak (ITA), a Lovastusa Bizottság új elnökének és a FEI Lovastusa Kockázatkezelési Tanácsadójának, valamint a Lovastusa Bizottságnak és a FEI testületének közös erőfeszítése révén jött létre. A FEI Lovastusa Kockázatkezelési Irányelvet és a jövőre vonatkozó javaslatokat a 2009-es FEI közgyűlés jóváhagyta. Előzetesen bemutatásra került és egyöntetű támogatást kapott a HSBC FEI Lovastusa Európa-bajnokságon Fontainebleauben, Franciaországban, 2009 szeptemberében. Az irányelv és az akcióterv hivatalos bemutatására azért a Nemzeti Biztonsági Biztosok gyűlésén került sor, hogy a 2010-es szezon elején hangsúlyozzák a FEI a kockázatkezelés iránt tanúsított fokozott figyelmét.

A FEI álláspontja a lovastusa sportot illetően:

A lovastusa a lovas tudásának, a lóval való bánásnak egy izgalmas, komoly kihívást jelentő, széleskörű tesztje, egy elfogadott és elfogadható kockázati szinten belül. Mindent meg kell tennünk, hogy – minden képzettségi szinten – felelős sportolók fokozatosan kiképzett lovakkal versenyezzenek annak érdekében, hogy ne tegyék ki magukat és lovaikat magasabb kockázatnak, mint ami a sport természetéből adódóan annak egyértelmű velejárója.