Bemutatkozás - DUNAKESZI-ALAG

Hazai versenyek - Dunakeszi-Alag
Bemutatkozás    Hírek    Látogató info    Alagi military 2018    Korábbi versenyek    Elérhetőségek

Az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont a magyar lóversenyzés történetének egyik ikonikus helyszíne, mely több mint 150 éves hagyományra tekint vissza. A telivérek kiképzésében fontos szerepet játszó központ vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy military versenyt rendez a régi akadályversenyek pályáján. A helyszín csatlakozott a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fejlesztési Programjához, amely segítséget nyújt elérni a nemzetközi military versenyek legmagasabb szintjét. A eredeti cél az volt, hogy a verseny néhány éven belül CCI3*-os szintet elérve lehetőséget biztosítson a legrangosabb nemzetközi bajnokságokra, olimpiákra való felkészüléshez.

A kiváló feltételekre vonatkozóan Andrew Griffiths, a FEI Lovastusa Fejlesztési Programjának koordinátora hangsúlyozta, nem sok olyan pályát látott, melynek olyan tökéletes talaja lenne, mint amilyen az alagi pályáé. Minden esélye megvan ennek a helyszínnek, hogy Európa egyik kiemelt három-csillagos versenyévé fejlődjön - tette hozzá.

Az első verseny (A0, CCI1*, CIC2*) 2012 szeptemberében került megrendezésre, a terepversenynek Dunakeszi-Alag adott otthont, míg a díjlovaglást és díjugratást Budapesten, a Kincsem Parkban bonyolították le. 2013-től az Alagi Military időpontja átkerült május végére. Magyarország első nemzetközi háromcsillagos versenye 2013-ban volt Alagon. CIC3*-os kategória mellett CIC1* és CIC2*-on volt lehetősége megméretnie magát az öt nemzet által delegált több mint 50 lovasnak. A terepversenyt több ezer néző követte figyelemmel a helyszínen és az interneten. A fejlesztés következő lépéseként 2014-ben mindhárom részfeladat és az istállózás is átkerült Dunakeszi-Alagra. A versenyen 55 páros indult, 20-an a legmagasabb, CIC3* kategóriában.

A 3*-os szint elérésével a közép- és kelet-európai régió lovastusa sportjának meghatározó helyszínévé vált a hazai lóversenysport történelmi helyszíne, az Alagi Tréningközpont. 2015-ben újabb nagy lépést tett a helyszín, . első alkalommal került megrendezésre a CCI3* kategória, mely a világban összesen hat helyszínen rendezett tradicionális CCI4*-os versenyeket követő legmagasabb szint. A 30 akadállyal tarkított 6000 méter hosszú tereppályán zajló CCI3*-on versenyezve már olyan eredményt is össze lehet gyűjteni, amely a felnőtt Európa-bajnokságon, világjátékokon és olimpián való indulás előfeltétele. Az alagi verseny CCI3*-as kategóriája 2016-os riói olimpiai játékokra kvalifikációt adó kiemelt versenyszáma volt.

A 2018. évi Alagi Military három kategóriájának (CCI*/**/*** ) május 18-20. között ad otthont és az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont.

A rendező, Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. idén is a verseny rangjának megfelelő, a lovastusa sportban jelentősnek számító, pénzdíjat ajánlott fel. Akárcsak tavaly, ismét a legmagasabb szintű tájékoztató rendszer várja a helyi nézőket, az interneten pedig bárki élőben követheti majd a szombati terepversenyt.  

A rendezvény mindhárom napon ingyenesen látogatható.

Helyszín:
Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont 2120 Dunakeszi, Verseny utca GoogleMaps

Rendező:
Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovasstartégiai Kft.

Információ